Ninna Frederiksen – Mor 1921 – 2007
Husmor og gårdmandskone
Mor var jordnær og arbejdsom – som gårdmænds koner altid er. Men specielt gudfrygtig og sparsommelig – som mormor – var min mor ikke.
Liv og arbejde
Ofte undres jeg over mors liv. Hvordan klarede hun det? Hus og hjem, 4 børn, kampen for kørekort, penge til damefrisør og omstillingen fra vestjysk gudfrygtighed til livet på Nordals med kortspil og kaffepunch, dans i stuen og jagtforeningens årlige lottospil.
Det korte svar er; hun klarede det. Og uden mor var det jo slet ikke gået.
22 år gammel flytter Ninna, nu Frederiksen, ind på Stjørnsholm. Hun bliver husmor og tager ansvaret for at maden står på langbordet til faste klokkeslæt, 3 gange om dagen – hver dag.
Måltiderne var dagens højdepunkter og ved langbordet var familien samlet med gårdens karle og piger.
Men alt arbejdet før måltiderne, hvordan klarede hun det?
Der skulle koges og steges, bages, slagtes, syltes, køkkenhaven skulle luges, og brænde bæres ind. Så var der storvasken for op til 9 voksne og børnene. Bukser der skulle repareres og kjolen der skulle være færdig til afdansningsballet. Der var familiens festdage, samt jul, påske og pinse, hvor slægtninge ofte indlogerede sig.
Kærlighed i det skjulte
Mor og far elskede hinanden. Vi så det bare ikke, ingen berøring, ingen kys – det gjorde man bare ikke dengang. Men glimtvis så vi børn det.
Far kunne også være urimelig, tavs og trække sig ind på kontoret med lukket dør. Tidvis kunne mor dog sætte far stolen for døren eller hun lirkede forsigtig sine ting igennem.
Mor ved hjerteroden
Nederst ved hjerteroden ligger hun – og mens jeg var modtagelig, lærte hun mig det meste. Men hvordan fortæller jeg om Ninna Frederiksen, om mor og far, om deres hverdage og alt, hvad deres liv betød for mig og mit?
Ja, det må disse fortællinger vise.
Læs mere om Ninna Frederiksen
Ninna bliver gårdmandskone på Stjørnsholm
Begyndelse - mor kommer til Als ”Vil du elske og ære ham, og leve med ham både i medgang og...
Moster Inger Sørensens erindringer (I)
Mine allerførste erindringer er fra mine forældres sølvbryllup. Det blev fejret i telt på gårdspladsen. Da var jeg 4 år. Vi skulle i bad, – altid tre børn i den samme balje vand
Frederik Frederiksen
På hjemmesiden fortæller jeg om Stjørnsholm på Als, gården jeg voksede op på, og om slægtens liv fra 1808 til1986.
Stjørnsholm, Dyvigvej 12, ligger ved vejen fra Sønderborg til Nordals - tæt ved havnen Dyvig. Her har gårdens folk passet jorden og set efter dyrene i århundreder.
Med hjemmesiden ønsker jeg at bidrage både til landsbyens lokal historiske hukommelse og til min families minder om gården i gamle dage.
Arkiver