Begyndelse – mor kommer til Als

”Vil du elske og ære ham, 
og leve med ham både i medgang og modgang, 
i hvad lykke Gud den almægtige vil tilskikke jer, 
som en ægtehustru bør leve med sin ægtemand, 
indtil døden skiller jer ad?”

Kvindesiden af langbordet

Nu sad Ninna på kvindesiden af langbordet i borgerstuen, middagsmaden var spist og karlene skulle ud i karlekammeret til et middagshvil. Forårsarbejdet i marken ventede og klokken et skulle hestene igen have seletøjet på.

Med et kort, skævt blik ned mod Mads for bordenden, trak hun fadet med de 2 ensomme frikadeller hen til sig, skubbede kartoffelskålen hen imod pigen, lagde så højre hånd forsigtigt på maven, trak fødderne ind under stolen og gjorde sig klar til at rejse sig. Opvasken ventede. Mads rejste sig, sagde et kort “velbekomme”, inden han gennem køkken og stue forsvandt ind på kontoret.

Mor – Als og ægteskab

21 år gammel rejste Ninna til Als i begyndelsen af 1942. Hun skulle hjælpe sin morbror, Jens Peter, med at passe børn og hus. Og der var nok at lave, for Jens Peter, der mest var heste- og kreaturhandler, var nu også blevet kromand på Guderup Stationskro. Jens Peter var for 2. gang blevet enkemand og havde brug for en kvinde i huset, og en ugift niece med 9 års arbejdserfaring, men forsat underlagt slægtens moralske fangarme, var sikkert en god løsning. I et af de mange breve sender mors far, Søren Kristian, nyttige råd og kommentarer til mor i sin nye plads hos Jens Peter på Guderup Kro.


Min mor, Ninna, var nu plantet om fra det missionske og nøjsomme Vestjylland til Østjyllands mere frit tænkende folk med en friere livsstil. Det var og blev hård arbejde, men mor fortrød ikke sit valg. Omplantningen til Als blev en succes og året efter kunne hun gifte sig med mand og gård på Nordals.

De var lykkelige, men hendes far, Søren Kristian, havde sine tvivl. I et brev til mor skrev han, at på Als har de et; “..helt anderledes liv – og vil du nu det lille Ninna”..?