Slægten på Stjørnsholm

Mors slægtFars slægt

Mors slægt, Else Katrine og Søren Kristian Iversen med 11 børn

Billedet af mormor og morfar har jeg ofte kigget på.

Vi der er i slægt ser noget andre ikke ser. Jeg kan fæste blikket på den enkelte og straks ruller der en film om nye familier, liv levet og liv afsluttet.

Det er et klassiske familie billede. Akkurat som vi ønsker det – alle pænt klædt på og i position omkring mor og far.

Du og jeg har disse billeder – eller vi ønsker os lignende ”billeder” af fællesskab og kærlighed.

Mor og far er altid de vigtigste, men for historien er alle de andre lige så vigtige.

Når jeg ser billederne kommer spørgsmålene: Hvilke liv gemmer der sig bag billederne og hvad skal vi egentlig med ”gamle dage” og med vores historie?

Fortællinger fra Gården

Slægten og livet på gården gennem 4 generationer

Mine 6 nøglepersoner

I galleriet herunder har jeg iscenesat 6 af slægtens personer. Disse 6 liv spænder over 199 år og jeg bruger personerne som afsæt for de fleste af mine fortællinger.

I dag er det mig der ”spinner en ende”.

Ellen Bonde

Tipoldemor 1808 – 1869

Mads Frederiksen

Oldefar 1833 – 1903

Frederik M. Frederiksen

Farfar 1872 – 1959

Else Katrine Iversen

Mormor 1888 – 1971

Mads Frederiksen

Far 1906 – 1989

Ninna Frederiksen

Mor 1921 – 2007

Kort fortalt om mine nøglepersoner

De 6 personer levede under forskellige omstændigheder:

Tipoldemor: Ellen Bonde, levede i faste rammer med den Almægtige Gud øverst. Som ung var hun uheldig, alligevel sikrede hun slægten navnet Frederiksen, samt en gård til sønnen Mads.

Oldefar: Mads Frederiksen, Boelsmand under det tyske åg og bonde i en tid med dampkraft, krige, vækst og telegrafi.

Farfar: Frederik Madsen Frederiksen, var Boelsmand af den nye tid og han byggede en ny gård til sønnen, Mads.

Mormor: Else Katrine Iversen, slægtens vestjyde, der sammen med manden opdyrkede en hedegård til et vestjysk mønsterbrug. Hun var tro mod biblens ord livet igennem.

Far: Mads Frederiksen, drengen der snublede ind i krig og krise og alligevel viste eksemplarisk landmandsskab. Far blev slægtens sidste Boelsmand.

Mor: Ninna Frederiksen, rejste til Als og oplevede et kultursammenstød mellem Vest- og Østjylland, mellem gamle dyder og frimodige dage på Als.

Slægten som puslespil

Over chatollet i barndomshjemmet hang familiebillederne og på fars kontor hang det store fly-foto af Stjørnsholm. Med disse billeder foran sig kan brikkerne til families puslespil samles på nydeligste vis. Her er ro, idyl og sammenhold – alt er glitrende.

Glansbillede eller rodebutik?

Det interessante er puslespillets enkelte brikker – for alle brikkerne har flere sider. Og for mig kan slægtens puslespil aldrig lægges færdigt. Altid mangler der noget, noget er usagt, hændelser glemt og perspektivet skifter afhængig af øjnene der ser.

Noget rod? Måske, men alligevel fortsætter vi pusleriet, tager billeder, deler med andre eller hænger billederne op – sjælen trives.

Men tag nu den enkelte brik og drej lidt på den, så opdager du nye sider. I mit arbejde med slægten drejer jeg på brikkerne, ser hele tiden noget nyt. Derfor finder du ikke et færdig lagt puslespil på disse sider.

Samlet set er slægten måske en rodebutik, men i så fald en lærerig butik at rode rundt i.

Min familie i Norge, 2005

Gården blev solgt og far døde. Dermed forsvandt både jorden omkring vores rødder og familiens mødeplads. Alligevel mødes vi hvert år – store og små. Og vi deler fortsat fortællinger og oplevelser.

Mor var vores samlingspunkt – også da dette billede blev taget. Senere måtte vi lære at klare os uden hende. Det klarer vi – og fortsat spirer og gror hendes frø.

Fortællinger på Bloggen ›

Fortællinger på Bloggen ›

Frederik Frederiksen

På hjemmesiden fortæller jeg om Stjørnsholm på Als, gården jeg voksede op på, og om slægtens liv fra 1808 til1986.

Stjørnsholm, Dyvigvej 12, ligger ved vejen fra Sønderborg til Nordals - tæt ved havnen Dyvig. Her har gårdens folk passet jorden og set efter dyrene i århundreder.

Med hjemmesiden ønsker jeg at bidrage både til landsbyens lokal historiske hukommelse og til min families minder om gården i gamle dage.